Voetenfeitjes

Voetenfeitjes

De voeten zijn de basis van ons lichaam. In je voeten komen tal van zenuwuiteinden uit en het is er een wirwar van kleine en grotere spieren. Niet zo gek dus dat vermoeide, pijnlijke voeten hun weerslag hebben op ons totale gevoel van welbevinden. 
Geef jij je voeten de verzorging die ze verdienen? Voeten zijn heel belangrijk, maar ze worden vaak te weinig verzorgd. Aandacht en geld besteden aan hand- en gezichtsverzorging vinden we heel normaal, maar voeten worden door velen overgeslagen ondanks dat ze elke dag toch behoorlijk belast worden. Dat is jammer, want met een goede voetverzorging voelen je voeten niet alleen lekkerder aan, ze zien er ook veel beter uit.
Ingegroeide nagel 
Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel.
Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.
Dit probleem komt meer voor bij pubers door de combinatie dunnere nagels ( door de snelle groei) en te kleine schoenen ( ook al weer door de snelle groei). Zorg er dus voor dat u de schoenen van uw tiener snel genoeg vervangt!

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:
verkeerde schoenen (te smal of te kort)
verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes) of afwijkende vorm van de nagel
zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
trauma: klap, stoot bijvoorbeeld door sporten of afwijkende stand van de voet

Wat kunt u eraan doen?
Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algmeen goed door een pedicure behandeld worden.
Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd.
Likdoorns 

Ontstaan na langdurige wrijving en druk op een bepaald plek. 
Ze komen vaak voor op de kleine tenen, onder de bal van de voeten en tussen de tenen.
Ook op andere plekken van de voeten komen ze voor.
De oorzaak is vaak verkeerd schoeisel en standafwijkingen van de voeten ten gevolge van ziektes zoals bijvoorbeeld reuma.

Wat kunt u eraan doen?
Ga nooit zelf aan de gang met likdoornpleisters! Hierin zitten agressieve stoffen die de gezonde huid rondom de likdoorn aantasten waardoor er van alles verdwijnt, maar geen likdoorn.
Zeker wanneer u tot een risico groep behoort raad ik u deze pleisters ten strengste af.
Maak tijdig een afspraak met een pedicure. De likdoorn verdwijnt niet vanzelf. De pedicure zal u helpen om de likdoorn te verwijderen en te zoeken naar de oorzaak.
Het kan zijn dat ze het advies geeft een podotherapeut te bezoeken voor eventuele zooltjes.
Kalknagel 

Ook wel mycosenagel genoemd. Een kalknagel is een sterk verdikte nagel, een witte- en/of geelachtige verkleuring.
Soms komen in de lengte van de nagel strepen en ribbels voor. De oorzaak is medicijngebruik, ouderdom of bepaalde soorten eczeem.

Wat kunt u eraan doen?
Een kalknagel gaat nooit spontaan over. Het zal eerder erger worden dan minder wanneer men er niets aan doet.
Doordat de nagel dikker wordt zal deze klachten gaan geven zoals druk, ingroeien en ontstekingen.
Vooral mensen met diabetes en reuma, adviseer ik om toch wat aan deze nagels wat te laten doen.

Deze groep mensen is al vatbaarder voor infecties. Een mycosenagel is echt niet alleen een cosmetisch probleem, maar kan zeker veel klachten gaan veroorzaken.
De pedicure kan de kalknagel door middel van frezen dunner en glad maken, vooral om extra druk te vermijden op het nagelbed of andere plaatsen ter hoogte van de teen. Daarna wordt de nagel indien nodig nog geknipt en worden de nagelwallen drukvrij gelegd.
Ook kan de nagel uitwendig behandeld worden met een tinctuur en spray.

Hiervoor zijn verschillende middelen in de handel. Laat u daarom goed adviseren bij een pedicure.
Bedenk ook dat een kalknagel langzaam begint, dus deze zal (als het mogelijk is) ook weer langzaam verdwijnen.


Kloven

De huid van je voeten bevat van nature weinig talgkliertjes. De huid droogt daarom snel uit. Door het gebruik van een verzorgende crème houd je je voeten zacht en soepel en krijgen kloofjes minder kans. Zijn de kloofjes al ontstaan? Gebruik dan een herstellende crème die ervoor zorgt dat de kloofjes minder pijnlijk worden en de kloofjes uiteindelijk doet verdwijnen.

Nagels lakken

Je kunt je teennagels beter eerst met een kleurloze lak (basecoat) lakken. Je nagel is vrij poreus en als alleen een gekleurde lak aanbrengt, zou je nagel op den duur verkleuren.
 

Wat is nu eigenlijk gellak? 

Een gel nagellak die onder een UV lamp uitgehard wordt en op uw vingernagels ongeveer 2 weken en op uw voeten minimaal 4 weken mooi blijft zitten. Het is een gel/lak die op uw natuurlijke nagels wordt aangebracht (de nagelplaat wordt niet gevijld, dus geen beschadiging van de nagel). Ideaal voor in de zomer en handig voor de vakantie of voor een feestje. Bij SanaFeet wordt gewerkt met CND Shellac.

Voordelen van CND Shellac :
- Blijft langer mooi
- Schitterende glans
- Vult de nagel op zodat lelijke oneffenheden in uw nagels onzichtbaar worden
- in vele kleuren verkrijgbaar
- makkelijk te verwijderen
- ook in French Manicure/Pedicure

Share by: